Kunstgebit – Tandartsenpraktijk Santpoort Noord – Santpoort-Noord

Kunstgebit

Een kunstgebit, ook wel een volledige prothese genoemd, vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze volledig verloren zijn gegaan door bijvoorbeeld cariës of parodontitis, of een ongeval. Een partiële (gedeeltelijke) prothese wordt gebruikt als een deel van de tanden of kiezen verloren is gegaan. De tandheelkunde maakt dus onderscheid tussen een volledige prothese en een partiële prothese, zoals een plaatprothese of een frameprothese.

Behandelstappen

Eerste afspraak: afdruk maken

Bij de eerste afspraak zal er met alginaat (een soort vloeibaar rubber) een afdruk van uw gebit gemaakt worden. Op basis van deze afdruk wordt een beginmodel gemaakt en een speciale op maat gemaakte lepel vervaardigd die we voor de precisie-afdruk nodig hebben.

Tweede afspraak: ontwerp prothese

Bij de tweede afspraak wordt de nauwkeurige afdruk gemaakt.  Met een licht vloeibaar afdrukmateriaal van siliconen maken we vervolgens de definitieve afdruk. Daarbij worden de meest gebruikte mondbewegingen geïmiteerd, zodat we precies weten welk ontwerp uw prothese moet krijgen.

Derde afspraak: beetbepaling

De derde afspraak draait om de beetbepaling. Met behulp van de nieuwe gipsmodellen maken wij beetplaten, die worden voorzien van waswallen. Daarmee registeren wij de verhoudingen tussen uw onder- en bovenkaak en kunnen wij tevens bepalen waar uw en tanden en kiezen uiteindelijk komen te staan. Ook kunnen we bij deze afspraak met u bespreken welke vorm en kleur de tanden in het kunstgebit krijgen.

Vierde en vijfde afspraak: pasprothese en definitieve prothese

Het kunstgebit is bij de vierde afspraak bijna klaar. Met een pasprothese kijken we tijdens deze afspraak of het kunstgebit goed past en helemaal naar wens is. Als u tevreden bent met het resultaat maakt de tandtechnicus uw nieuwe kunstgebit met behulp van kunststof af. Bij de vijfde afspraak krijgt u uw definitieve prothese mee naar huis

Vergoeding volledige prothese

Een volledig kunstgebit wordt deels vergoedt vanuit de basisverzekering. U heeft elke 5 jaar recht op (gedeeltelijke) vergoeding van een nieuw volledig kunstgebit. Voor meer informatie over de precieze vergoeding kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.