Mondhygiene – Tandartsenpraktijk Santpoort Noord – Santpoort-Noord

Mondhygiene

Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een afdoende mondhygiëne voorkomen worden. Om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen raden wij u aan regelmatig een bezoek te brengen aan de mondhygiënist of ( paro- ) preventie-assistente.

Het voorkomen van problemen aan uw gebit is één van de belangrijkste taken van onze tandartsen, mondhygiënisten en (paro-) preventie-assistenten. Bijna alle tandheelkundige problemen kunnen door een goede mondhygiëne voorkomen worden.

De preventie-assistente behandeld de eenvoudige tandvleesontstekingen, verzorgt gebitsreiniging en instructies, voert preventieve behandelingen uit zoals het aanbrengen van sealants.

Waar het werk van de preventie-assistente stopt, daar begint het werk van de mondhygienist. De mondhygienist behandelt de verder gevorderde tandvlees ontstekingen.

Wanneer moet ik naar de (Paro-) Preventieassistent of Mondhygiënist?

Bij de volgende klachten is het verstandig om een afspraak met onze mondhygiënist te maken:

  • Loszittende tanden of kiezen
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen
  • Gezwollen en rood tandvlees
  • Snel last van tandsteen
  • Slechte adem
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Regelmatig gaatjes

Veel gestelde vragen

Doet het verwijderen van tandsteen pijn?

Het verwijderen van tandsteen kan gevoelig zijn. Dit gevoel is in de meeste gevallen over na de behandeling. Indien u pijn ervaart, geef dit altijd aan bij de mondhygiënist. Er kan eventueel met lokale verdoving gereinigd worden.

Is het polijsten van tanden pijnlijk?

Het polijsten van tanden doet geen pijn, het kan soms wel een kriebelend gevoel geven.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?

Uw tandvlees is gezond als het roze is en strak rondom de tanden en kiezen ligt. Ook bloed het niet.

Hoe raakt het tandvlees onstoken?

Tandvlees raakt ontstoken door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd.

Wat is sealen?

Kiezen kunnen soms diepe groeven en putjes in het kauwvlak hebben, welke moeilijk met een tandenborstel te reinigen zijn. Op die plaatsen kunnen makkelijk gaatjes ontstaan. De mondhygiënist kan daarom bepalen om deze groeven en putjes af te sluiten. Dit afsluiten gebeurt door het aanbrengen van een laagje kunststoflak, dit laagje beschermt uw kiezen tegen bacteriën die tot gaatjes kunnen leiden.

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid van mijn gebit?

Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zijn slecht voor uw gebit. Probeer daarom zo min mogelijk frisdranken, snoep, koekjes en gebak te nuttigen.

Kan ik beter een elektrische tandenborstel gebruiken dan een handtandenborstel?

Onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met een handtandenborstel en dus meer plak verwijderd dan een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor u, u hoeft zich alleen nog maar te concentreren op het plaatsen van de borstel. Met een elektrische tandenborstel verwijdert u ook meer tandplak. Daarnaast wordt met een handtandenborstel tijdens het poetsen meer druk uitgeoefend. Een hoge poetsdruk kan beschadiging van het tandplees veroorzaken. Wij raden u daarom een elektrische tandenborstel aan.